vandra på öland

Vandra i Ölands magiska landskap och låta varje steg föra dig närmare naturens oslagbara vyer, ljud och dofter. Ta dig tid att stanna upp, andas in och verkligen njuta av ögonblicket. Öland erbjuder en mängd fantastiska vandringsleder som passar alla vandrare, från skogsstigar till kustnära sträckor längs havet. Här finns fantastiska vandringsleder med olika längd, underlag och upplevelser. På Öland hittar du dessutom en av Svenska Turistföreningens signaturleder, nämligen Mörbylångaleden som låter dig uppleva södra Öland.

Här tipsar vi om några av Ölands bästa vandringsleder.

Vandra Jordtorpsåsen
korta leder

1-5 km

Läs mer
Vandring Mörbylångaleden
lagom långa leder

5-10 km

Läs mer
Vandring på Öland - 1080x1080
Långa leder

10-20 km

Läs mer

mörbylångaleden
- signaturled Öland

Tack vare det annorlunda odlingslandskapet är hela södra Öland sedan år 2000 världsarvsklassat av UNESCO. Öns geografiska läge, kalkberggrunden och det milda klimatet har tillsammans med människans påverkan skapat dessa förutsättningar.

Genom det karga och vackra världsarvet löper Mörbylångaleden, som är en av Svenska Turistföreningens tolv signaturleder. Upplev hela leden från Färjestaden ner till Ottenby eller välj ut en favoritdel.

Läs mer om Mörbylångaleden och börja planera din vandring.

vandra i världsarvet

Ett av de bästa sätten att uppleva världsarvet Södra Ölands odlingslandskap är att vandra i det. Totalt finns det över 140 km vandringsleder som hjälper dig att hitta och uppleva de unika miljöer som ligger till grund för områdets utnämning till världsarv. 

Men vad är ett världsarv då? Jo, det är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är något som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Något som anses vara så ovärderligt att det ska skyddas och bevaras för all framtid.

Naturkartan: vandra längs med lederna i världsarvet

vadringstips till nybörjaren

Är du nyfiken på vandring men känner att du behöver lite mer kunskap innan du ger dig av? Kanske planerar du din första tur? Här har vi listat våra bästa tips som passar en vandring för nybörjare.

Vandra i Ottenby

1. Tid 
Se till att ha gott om tid. Lägg in en bonusdag för att njuta av naturen.

2. Planering 
Förbered din nästkommande etapp väl. Gå igenom väderprognosen och planera in platser för vilopauser.

3. Navigering
Packa karta och kompass och lägg till en kartapp som har stöd för lantmäteriets kartor i offline-läge. Du kan då se din aktuella position och mäta sträckor. Glöm inte powerbank och vattentät påse.

4. Kläder
Satsa alltid på ull närmast kroppen. Skal- och regnkläder skyddar mot regn och vind. Använd "lager-på-lager-principen" och ta med mössa och vantar.

5. Skor
Lågskor fungerar bra på jämna, fina stigar med lätt packning. Kängor passar bäst vid längre vandringar med ojämnt underlag och med tyngre packning.

6. Mat
Mat och dryck är viktigt för orken. Ta många goda pauser så blir upplevelsen bättre. För dagsturer fungerar kall matsäck, men ska du vara ute längre behöver du ett bra friluftskök.

7. Packning
Packa så lätt det går. Tips på packlistor finns här, på STFs hemsida. Det är viktigt att din ryggsäck har midjebälte och bröstrem för att avlasta axlarna.

Lycka till!

älska öland varsamt

Det är ett privilegium att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.