världsarvet södra ölands odlingslandskap

Hela södra Öland är ett världsarv. Från Karlevi i väster till Gårdby i öster och sedan hela vägen söderut sträcker sig ett underskönt landskap och en unik kulturbygd. Detta område upptogs år 2000 på Unescos lista över världsarv. Anledningen är att Södra Ölands odlingslandskap i grunden är annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern.


världsarvshelg 13-15 september

 

Upplev, smaka på och njut av hösten i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap! Känn doften av den öländska naturen medan du vandrar genom testfältet på Stora alvaret som är smyckat med konst. Häng kikaren runt halsen och spana efter fåglar och sälar. Smaka och njut av öländska råvaror på caféer, restauranger och i gårdsbutiker. Bara för att nämna några av alla de upplevelser du har möjlighet att ta del av under världsarvshelgerna! 
 

människans lyckade samspel

När man hör ordet världsarv tänker nog många på vackra platser eller byggnader som måste skyddas från människans framfart. Med det öländska världsarvet är det snarare tvärtom, här ska samspelet mellan människa och natur skyddas och garanteras. Ta vårt älskade Stora alvar, det skulle inte finnas i sin nuvarande prakt om inte människan låtit betesdjuren forma det under årtusenden. Mycket av det som på södra Öland kan upplevas som naturens orörda skönhet är i själva verket ett lyckat samspel mellan människa och natur.

ett besök idag gynnar kommande generationer

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap är ett resultat av tidigare generationers jordbruk på ön. Men minst lika viktigt är insatserna från dem som idag brukar jorden och låter sin boskap beta. Det är tack vare dem som detta unika arv kan lämnas vidare till kommande generationer. Men du kan också bidra till detta värdefulla arbete. Genom att besöka världsarvet och njuta av mat och dryck från södra Öland blir du en del av detta ständigt pågående samspel mellan människa och natur.

ett modernt jordbruk med historiska rötter

Jordbruket på Öland har alltid behövt anpassa sig till öns alldeles speciella förutsättningar. Men som en del av Sverige har man också följt utvecklingen. I gamla tider indelades markerna i vad man kallade inägojord och utmark. lnägorna låg närmast byarna och bestod av åker och äng. Utmarkerna, alvaren och sjömarkerna, användes som betesmarker. I samband med jordbrukets omvandling under 1800-talet upphörde denna indelning på fastlandet och andra ställen i Europa. Byarna skiftades och gårdarna placerades ut i landskapet, utmarken slutade vara en del av jordbruket och användes istället till skogsproduktion. På Öland satte den tunna jordskorpan stopp för skog och man behöll den gamla indelningen. Detta gör att vi idag kan uppleva något så unikt som ett medeltida odlingslandskap som brukas med helt moderna metoder. Det är också denna kombination med fortsatt bete som bevarat det unika växt- och djurliv som finns på södra Öland.

Läs mer om Världsarvet Södra Ölands Odlingslandskap


varför bör du uppleva ett världsarv?

Världsarven kan berätta om både naturens och människans historia. Genom att skydda och bevara det som är unikt kan vi lära oss från varandra, oavsett vilken tid eller plats vi kommer ifrån.


6 tips på  vad du bland annat kan upptäcka i världsarvet 

1. radbyar

Utforska Ölands radbyar. Byarna skapades efter den gamla Östgötalagens regler från 1200-talet. Tomtbredden mot bygatan skulle motsvara hur stor andel varje gård hade i byn. Det speciella med de öländska radbyarna är att flera av dem är intakta och väl bevarade. Till skillnad mot i övriga Sverige har gårdarna aldrig flyttats ut.
 

2. stenmurar

Beundra de urgamla stenmurarna, från medeltida gärdesmurar till de raka skiftesmurarna från 1800-talet. En av alvarets verkliga doldisar är den 30 meter långa och en meter höga kalkstensmuren som kallas för Kartmuren. 
 

3. stora alvaret

Vandra på det vidsträckta alvaret med sitt unika växt- och djurliv. Här finns sällsynta växter som ölandssolvända och över 35 orkidéarter. Trots Ölands ringa storlek finns här 70 % av Sveriges alla insekter, inte minst en helt unik fjärilsfauna.  Vandra i världsarvet, vandringsled för barn

4. sjömarkerna

Utforska sjömarkerna, som är avgörande häckplatser för vadare och änder. Södra Öland är ett paradis för fågelentusiaster, särskilt under våren och hösten då området blir en viktig rastplats för flyttfåglar. Missa inte Ottenby fågelstation, en favorit bland fågelskådare. Mer om fågelskådning
 

5. borgar, gravfält och kyrkor

Utforska Eketorps borg, stora gravfält som Gettlinge och några av Sveriges äldsta kyrkor. Dessa lämningar berättar om Ölands rika historia. 
 

6. väderkvarnar

Ta en tur på "kvarnsafari" och besök några av de 350 kvarvarande väderkvarnarna på Öland. Förr fanns här nästan 2.000 kvarnar, som var oumbärliga för bönderna att mala säd med. Väderkvarnar